środa, 27 listopada 2013

Kotlety mielone z porem i jabłkiem

Dziś wariacja na temat bardzo tradycyjnego polskiego dania - kotletów mielonych. Ja zawsze je lubiłam - w dzieciństwie wolałam nawet od schabowych ;) Niestety obecnie jadam bardzo rzadko - ze względu na Jego niechęć do tej potrawy. Czasem jednak uda mi się go przekonać do zjedzenia ich na obiad. Co powiedział po skonsumowaniu tych kotletów? "Najlepsze mielone jakie jadłem". Czy muszę dodawać coś jeszcze?

kotlety mielone z porem i jablkiem


Składniki:
Źródło

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny dobrej jakości
  • 1 cebulka (opcjonalnie)
  • 1 jabłko
  • 1/2 pora (biała część)
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtaczania
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Pora pokroić w cienkie półplasterki, przełożyć na durszlak, dobrze opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia. Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. W misce wymieszać mięso, odciśnięty por, jabłko, jajko, bułkę tartą i przyprawy.  Dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość zwarta -  w razie czego można dosypać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej, z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony na brązowy kolor.
Smacznego!

kotlety mielone z porem i jablkiem

26 komentarzy:

  1. No to mnie zaskoczyłaś. Modyfikuję nieraz kotlety mielone, ale z jabłkiem jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo takich jeszcze nie jadłam :) A bardzo lubię mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako fanka mielonych i szerząca prawdę wyższości mielonych nad schabowym stwierdzam: muszę zrobić te wg Twojego przepisu!!
    świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Disc intrygujace polaczenie :) uwielbiam mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialna jesteś! jeszcze takiej wersji nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulala, nie ma wyjścia, tylko trzeba robić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Różne rzeczy dodawałam do mielonych, ale jeszcze nigdy jabłka! Musiało być super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na "mielonego" :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa innowacja tradycyjnych kotletów mielonych. Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z jabłkiem jeszcze kotletów mielonych nie jadłam.Musze spróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. takich kotletów jeszcze nie jadłam podkradam przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie smaków. :) Coś będzie trzeba zrobić z tym pomysłem - wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne zdjęcia, aż chce się sięgnąć ręką po te kuleczki. Jabłkowy dodatek to dla mnie nowość. Ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie apetyczne i to zaskakujące połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, ciekawy przepis, taki jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł z dodaniem jabłka, wypróbuję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam mielone na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowe smaki :) Z porem jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialny pomysł na kotlety mielone! Przepis zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  20. takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, ale biorąc pod uwagę że uwielbiam pora to musi być pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie kiedyś przyrządzę, bo mój mąż również mielonego nie jada ;) Może te mu zasmakują?

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobione, zjedzone i chcemy więcej :) Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń