piątek, 15 listopada 2013

Coleslaw

Klasyk. Dobra do wszystkiego, choć nie polecam spożywania jej do wszystkiego ;) Niestety nie jest to lekka i małokaloryczna sałatka. Są jednak takie danie, które się nie obejdą bez jej dodatku. U nas jest to shoarma. Chlebek pita i surówka coleslaw to stały, nierozerwalny zestaw. A Wy jakiego dania sobie nie wyobrażacie bez coleslawa?
Dziś zapraszam Was na przepis na surówkę, a w niedalekiej przyszłości pojawią się także domowe frytki z piekarnika oraz shoarma na domowej mieszance przyprawowej. Co wolicie jako pierwsze?

coleslaw


Składniki:

  • 1/4 - 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 czerwona cebulka (ewentualnie szalotka)
  • ok. 3 łyżek majonezu (raczej czubatych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę cienko poszatkować - ja z reguły robię to robotem kuchennym. Wiórki kapusty przełożyć do miski, posypać solą i dokładnie ugnieść rękoma, aż poczujecie, że kapusta mięknie i puszcza sok. Odstawić na bok. Marchewkę pokroić lub zetrzeć na tarce (duże otwory). Ja najbardziej lubię do tej sałatki kroić marchewkę w cieniutkie julienne (zapałkę) - w tym przypadku też najczęściej wysługuję się Mum(ią). Calukę pokroić w cieniutkie piórka lub kosteczkę. W szklance wymieszać majonez z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Soli powinno być wystarczająco w kapuście. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie skorygować cytryną lub cukrem. Wszystko wrzucić do kapusty i dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić na ok 30 minut do przegryzienia, ale jeśli kapusta jest już miękka można podawać od razu.
Smacznego!

coleslaw

coleslaw

15 komentarzy:

  1. Ja ją robię bez majonezu :) To moja ulubiona sałatka !

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie bez majonezu, a z jogurtem jest znana ;)
    I pyszna jest, kichać kalorie kiedy to same warzywa prawie :)

    Shorama! Daj przepis na to ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na shoarme jako pierwszy:D mięsko mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam zaraz kaloryczne.. Czasami dla dobrego smaku dania nie warto rezygnować z tłuszczu. Czekam na shoarmę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też robię z jogurtem, albo pół na pół i wtedy moje sumienie ma się lepiej :) Ale smakowo - lepiej się ma majonez sam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Frytki, surówka i mięcho :) Zestaw, któremu nie oprę się nigdy ! :) Ostatnio często gości u mnie w domu

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm Colesław! Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy taką sałatkę, palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To bardzo popularna u nas surówka! Ale, nigdy jej nie nazywamy :) Ot polska surówka z kapusty :) A tu proszę. Wielki świat kuchenny blat ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię, przypomniałas mi jak dawno nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm Colesław w takim połączeniu ..i ja jestem w 7 niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Planuję jutro zrobić do obiadu :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ulubiona, obiadowa surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ha, miałam napisać, że to moja ulubiona surówka, ale widzę, że "większość tak ma":P

    OdpowiedzUsuń