Klasyk. Dobra do wszystkiego, choć nie polecam spożywania jej do wszystkiego ;) Niestety nie jest to lekka i małokaloryczna sałatka. Są jednak takie danie, które się nie obejdą bez jej dodatku. U nas jest to shoarma. Chlebek pita i surówka coleslaw to stały, nierozerwalny zestaw. A Wy jakiego dania sobie nie wyobrażacie bez coleslawa?
Dziś zapraszam Was na przepis na surówkę, a w niedalekiej przyszłości pojawią się także domowe frytki z piekarnika oraz shoarma na domowej mieszance przyprawowej. Co wolicie jako pierwsze?
Składniki:
Dziś zapraszam Was na przepis na surówkę, a w niedalekiej przyszłości pojawią się także domowe frytki z piekarnika oraz shoarma na domowej mieszance przyprawowej. Co wolicie jako pierwsze?
Składniki:
- 1/4 - 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 czerwona cebulka (ewentualnie szalotka)
- ok. 3 łyżek majonezu (raczej czubatych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę cienko poszatkować - ja z reguły robię to robotem kuchennym. Wiórki kapusty przełożyć do miski, posypać solą i dokładnie ugnieść rękoma, aż poczujecie, że kapusta mięknie i puszcza sok. Odstawić na bok. Marchewkę pokroić lub zetrzeć na tarce (duże otwory). Ja najbardziej lubię do tej sałatki kroić marchewkę w cieniutkie julienne (zapałkę) - w tym przypadku też najczęściej wysługuję się Mum(ią). Calukę pokroić w cieniutkie piórka lub kosteczkę. W szklance wymieszać majonez z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Soli powinno być wystarczająco w kapuście. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie skorygować cytryną lub cukrem. Wszystko wrzucić do kapusty i dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić na ok 30 minut do przegryzienia, ale jeśli kapusta jest już miękka można podawać od razu.
Smacznego!
Ja ją robię bez majonezu :) To moja ulubiona sałatka !
OdpowiedzUsuńa u mnie bez majonezu, a z jogurtem jest znana ;)
OdpowiedzUsuńI pyszna jest, kichać kalorie kiedy to same warzywa prawie :)
Shorama! Daj przepis na to ;D
Przepis na shoarme jako pierwszy:D mięsko mięsko:)
OdpowiedzUsuńOj tam zaraz kaloryczne.. Czasami dla dobrego smaku dania nie warto rezygnować z tłuszczu. Czekam na shoarmę :)
OdpowiedzUsuńJa też robię z jogurtem, albo pół na pół i wtedy moje sumienie ma się lepiej :) Ale smakowo - lepiej się ma majonez sam:)
OdpowiedzUsuńFrytki, surówka i mięcho :) Zestaw, któremu nie oprę się nigdy ! :) Ostatnio często gości u mnie w domu
OdpowiedzUsuńmmm Colesław! Musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy taką sałatkę, palce lizać:)
OdpowiedzUsuńTo bardzo popularna u nas surówka! Ale, nigdy jej nie nazywamy :) Ot polska surówka z kapusty :) A tu proszę. Wielki świat kuchenny blat ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, przypomniałas mi jak dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńMmmm Colesław w takim połączeniu ..i ja jestem w 7 niebie :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona surówka:)
OdpowiedzUsuńPlanuję jutro zrobić do obiadu :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUlubiona, obiadowa surówka :)
OdpowiedzUsuńha, miałam napisać, że to moja ulubiona surówka, ale widzę, że "większość tak ma":P
OdpowiedzUsuń