Pewnie każdy z Was jadł pierogi z kapustą (i grzybami), a wielu przygotuje je na nadchodzące święta. Na moim wigilijnym stole także pojawią się kapuściane pierogi - jednak ze słodkiej, nie kwaszonej kapusty. W mojej rodzinie jest to tradycyjne nadzienie, które pojawia się zawsze na stole - moje ulubione. Pierogi z takim nadzieniem są delikatne, ale "pełne" w smaku - po prostu pyszne. Może ktoś z Was skusi się w tym roku na taką nową propozycję?
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki (tym razem użyłam pół na pół pełnoziarnistej i białej, ale może być sama biała)
- ok. 1 szklanki wrzątku
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie jajko
- sól
Na farsz:
- duża główka białej kapusty
- 2 duże cebule
- 50g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozpuścić masło i dusić cebulkę do miękkości. Gdy zacznie się złocić - zdjąć z ognia. Ugotowaną kapustę przełożyć na czystą ścierkę kuchenną lub kilka warstw gazy i bardzo dokładnie odcisnąć. Jej objętość powinna się zmniejszyć ok. 3krotnie, a kapusta powinna być dość sucha. Dodać do niej cebulkę z masłem, solidnie doprawić solą i jeszcze solidniej pieprzem. Można dodać także odrobinę majeranku, słodkiej papryki lub inne lubiane przyprawy.
Mąkę przesiać do miski, stopniowo dodawać wrzątku mieszając całość łyżką lub robotem kuchennym. Wody dodać tylko tyle ile wchłonie mąka. Dodać olej, szczyptę, ewentualnie jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w woreczek foliowy i odstawić na 30 minut do odpoczęcia.
Po tym czasie, ciasto dzielić na części, wałkować na ok 2mm, wycinać kółka, nakładać farsz i sklejać na kształt pierogów.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z okrasą lub sosem grzybowym.
Smacznego!
musiały być pyszne! chyba skorzystam z tego przepisu na święta ;)
OdpowiedzUsuńmniammm kocham takie pierożki;) ja zawsze mieszam, pół takiej i pół takiej kapustki:) wychodzą idealne:)
OdpowiedzUsuńJa kapituluję. Wszyscy mają pierogi! Też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do pełnoziarnistych pierogów, dosłownie je uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie - bardzo ciekawe z tą słodką kapustą - takich nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńZe słodką kapustą jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne. A co do pierogów z kapustą kwaszoną i grzybami - polecam używać kapusty kiszonej, ogromna różnica jak dla mnie
OdpowiedzUsuńJaką mi wielką ochotę zrobiłaś na pierogi! Śliczne są :) Co ciekawe nigdy nie jadłam pierogów ze słodką kapustą, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię podczytywać, co się u innych pojawia na świątecznych stołach i... z pierogami ze słodką kapustą jeszcze się nie spotkałam. Zawsze kiszona. A przecież słodką też lubię. Do przetestowania, koniecznie.
OdpowiedzUsuńPychota. Aż dzisiaj chyba też pierogi ulepie jakieś :)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawostka. Bardzo chętnie spróbuję takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńo... jeszcze z takim farszem pierożków nie jadałam... teraz, Ty mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wszystkie składniki bardzo mi pasują:)
OdpowiedzUsuńSuper, takich jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń