środa, 20 listopada 2013

Shoarma - domowa mieszanka przyprawowa

Dziś na Wasze życzenie przepis na domową shoarmę. Kto z Was nie lubi czasem przejść się do sieci restauracji na to pyszne mięsko? Otóż ja! Mimo, że sama potrawa jest pyszna, to niestety w knajpie najczęściej mięso jest suche, słabej jakości. Bułeczki pita, z którymi jest ono podawane jest co najmniej kilku dniowe, a sosy średnie. To nie moje klimaty.
Za to domowa shoarma... To zupełnie coś innego! Soczyste mięso w intensywnej mieszance przyprawowej. Chlebek pita świeżo wyjęty z piekarnika, znacznie zdrowsze frytki pieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Ulubione sosy - czosnkowy z dodatkiem świeżego czosnku, najprostszy sos tysiąca wysp - świeżo przygotowany i aromatyczny, pikantny sos pomidorowy. No i oczywiście przepyszna surówka Coleslaw. Taki obiad to ja rozumiem!



Składniki:
Źródło
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżeczka soli selerowej (lub 3/4 łyżeczki soli morskiej)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • olej
  • ulubione mięso - ja najczęściej sięgam po polędwicę wieprzową, rzadziej po pierś z kurczaka


Na sosy:
Czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub więcej jak lubisz)
  • sól, pieprz
Najprostszy sos tysiąca wysp:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów (lub 2 pomidory obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę)
  • 1 mała cebulka posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • odrobina płatków chili lub kawałek drobno posiekanej świeżej papryczki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie cukier i ocet balsamiczny do smaku


Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy wymieszać. Jeżeli niektóre przyprawy masz w całości - najpierw utłucz je w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Do gotowej mieszanki przyprawowej dodać olej w proporcjach 1 łyżka oleju na 2 łyżki przyprawy. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso pokrojone wcześniej w grubszą kostkę. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut lub kilka godzin. Smaż na patelni do momentu, w którym mięso jest ścięte, ale wciąż soczyste (krócej dla kurczaka, dłużej dla wieprzowiny).

Sosy:
Na sos czosnkowy i tysiąca wysp wymieszać składniki, doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia. Na sos pomidorowy w małym rondelku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę na złoto. Dodać czosnek, smażyć minutę i dodać pomidory. Smażyć ok 20 minut - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.

Podawać w towarzystwie chlebków pita, domowych frytek z piekarnika, surówki colesław i sosów do maczania.

Smacznego!


13 komentarzy:

  1. mmmmm wygląda znakomicie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham shoarmę:) i przyznam ci rację, nigdzie nie smakuje tak jak w domu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym pochłonęła podwójną porcję tych frytek! Ale przyprawa super. Chętnie sobie taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejkuś jakie pyszności. Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Przybyłam do Twojej kuchni, iście tu światowo. Uwielbiam smaki z całego świata. Piszę o nich mnóstwo artykułów poza blogiem, w którym, póki co, zajmuję mi głowę nasza polska kuchnia, bo strasznie mało jej w necie... Kto wie, może kiedyś Włoch z Neapolu, będzie dumnie zawijał pierożki nie w kwadraty, ale tak po polsku - w półksiężyce. Zgadzam się z Tobą, że domowa shoarma to po prostu uczta...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie domowe mieszanki. No i oczywiście wpisuję się w poczet obserwatorów bloga. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ale uczta:-) Wszystko wyglada bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe shoarma - pychota! Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała uczta, to są moje klimaty. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj uwielbiam shoarme, a taki domowy zestaw musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do zakładek! już czuję ten smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W mieszance przypraw brakuje kardamonu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Podam skladniki do Shoarma spisane z orginalego opakowania od turka z Holandii: kminek, papryka, kurkuma, pieprz, galka muszkatolowa,nasiona kopru,goździki, imbir,koziradka,pieprz angielski,chilli,36% sol,mąka ryżowa,glukoza(cukier),(opcja seler)

    OdpowiedzUsuń