poniedziałek, 14 października 2013

Pomysł na śniadanie - jajko sadzone w bułce pita

Macie czasem więcej czasu, żeby zrobić śniadanie, ochotę na coś specjalnego, ale zupełny brak pomysłu, co by to mogło być? Ja też ;)
Ostatnio w takiej sytuacji po prostu wykorzystałam zasoby lodówkowe i standardowe, wszystkim znane jajko sadzone podałam w nieco innym towarzystwie.
Śniadanie było pyszne :) Rozpływające się żółtko mieszało się z sosem i pokrywało świeże warzywa, boczek dodawał intensywności, a pita tworzyła pyszną i wygodną kieszeń na wszystko.

pomysl-na-sniadanie-jajko-sadzone-w-bulce-pita


Składniki (na 1 pitę):
  • 1 chlebek pita (najlepiej domowa, ale może być kupna)
  • 1 jajko
  • 1 plasterek boczku
  • 1 liść sałaty lodowej lub masłowej lub innej (nada się także rukola czy roszponka, a nawet szpinak)
  • 1 plaster pomidora

Na sos:
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Zacząć od sosu. Pokrojoną cebulę przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu jej smak stanie się łagodniejszy, ale wciąż pozostanie chrupka. Ogórka pokroić w drobniutką kostkę. W miseczce wymieszać majonez, ogórka i cebulę. Dodać jogurtu, tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pitę włożyć na 2-3 minuty do tostera lub nagrzanego piekarnika. Na suchej patelni podsmażyć przekrojony na pół plaster boczku. Sałatę lodową pokroić w paski, pozostałe gatunki sałat można zostawić w całych liściach. Gdy boczek się zrumieni, ściągnąć go z patelni i ostrożnie wbić na nią jajko - uważając, aby żółtko pozostało nieuszkodzone. Pitę wyjąć, gdy odrobinę ostygnie przekroić tworząc kieszonkę. Posmarować cienko sosem, włożyć sałatę, pomidora, boczek. Gdy w jajku zetnie się białko, a żółtko pozostanie płynne delikatnie przełożyć je z patelni do wnętrza pity. Dodać jeszcze trochę sosu i podawać od razu, na ciepło.

Smacznego!

pomysl-na-sniadanie-jajko-sadzone-w-bulce-pita

pomysl-na-sniadanie-jajko-sadzone-w-bulce-pita

10 komentarzy:

  1. Same ulubione składniki ;) Pychota !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł pierwsza klasa... lubię takie smaki i lubię rozlewające się żółtko. Zwlaszcza jak lodówka wypełniona wiejskimi jajkami od znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śniadanie zawsze i wypieszczone! Jajka uwielbiam w każdej postaci!
    Zapraszam do wspólnego gotowania. W tym miesiącu tematem są jesienne zupy

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym żeby mi ktoś takie śniadania serwował. Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na leniwe śniadanko, a to wyciekające żółtko wygląda obłędnie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiera dech to wypływające jajeczko .Super !

    OdpowiedzUsuń