niedziela, 6 października 2013

Risotto z kurkami i morelami

Dziś w menu sezonowe risotto. Bogate i pełne smaku i piękna złota, polska jesień. Kurki, morele, włoska wędlina, wołowy bulion, czerwone wino. Bogata, kremowa konsystencja risotto sprawia, że wszystkie te aromaty łączą się w harmonijną całość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis dopóki jeszcze można dostać świeże kurki, choć ja na pewno zimą sięgnę nawet po mrożone, żeby przypomnieć sobie ten pyszny smak.

Risotto z kurkami i morelami


Składniki:
(przepis własny)
·         1 szklanka ryżu arborio
·         250g świeżych kurek (poza sezonem – mrożonych)
·         100g włoskiej wołowej wędliny (u mnie Bresaola)
·         1 szklanka miękkich, suszonych moreli – jeśli dostaniecie tylko mocno suszone owoce – trzeba je namoczyć wcześniej w gorącej wodzie lub winie
·          garść orzechów włoskich - ja akurat nie miałam, więc pominęłam
·         1 szklanka czerwonego wina
·         0,7 – 1l wołowego bulionu (polecam domowe kostki rosołowe)
·         2 szalotki
·         3 łyżki masła
·         1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
·         1 łyżeczka rozmarynu lub łyżka świeżych listków
·         parmezan
·         Sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę i morele pokroić w paski, szalotki w kostkę, orzechy posiekać w średniej wielkości kawałki. Bulion doprowadzić do wrzenia i trzymać na malutkim ogniu. W głębokiej patelni lub dużym rondlu rozpuścić masło, dodać szalotkę, i smażyć do zeszklenia. Dodać kurki i orzechy, chwilę przesmażyć. Dodać ryż, smażyć 2-3 minuty mieszając i wlać wino. Gdy większość płynu odparuje dodać szklankę bulionu, czosnek niedźwiedzi i rozmaryn i dusić wszystko na niedużym ogniu często mieszając. Stopniowo, gdy większość płynu odparuje dodawać po chochelce bulionu za każdym razem gdy płyn prawie wyparuje. Po ok. 15 – 20 minutach ryż powinien być ugotowany al dente – kremowy i miękki, jednak nierozgotowany. Dodać morele, szynkę, doprawić solą pieprzem i parmezanem. Serwować najlepiej z lampką czerwonego wina.
Smacznego!

Risotto z kurkami i morelami

Risotto z kurkami i morelami


Rada:
Kurki najłatwiej jest oczyścić parząc je wrzątkiem. Kurki należy zalać gorącą wodą, zamieszać dokładnie i odstawić na kilka minut. Pod wpływem wrzatku grzyby się lekko skurczą, co ułatwi oderwanie się piasku i poszycia leśnego. Po kilku minutach zanieczyszczenia opadną na dno, a my łyżką cedzakową możemy wyłowić kurki. Jeśli grzyby są bardzo zanieczyszczone – proces można powtórzyć.




Risotto z kurkami i morelami

9 komentarzy:

  1. Risotto z suszonymi owocami. Ciekawa sprawa - nigdy nie próbowałam dodawać owoców do risotto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie je sfotografowałaś. W takim wydaniu prezentuje się naprawdę znakomicie. Miło znów Cię widzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale aromatyczne! Musiało być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie. Nigdy nie próbowałam risotto z owocami, ale chyba będę musiała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje, ciekawa jestem smaku tego dania...

    OdpowiedzUsuń
  6. I risotto i blog cudny będę zagladać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeapetyczny obiad! :) To połączenie z morelami musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne to risotto! i po mistrzowsku zrobione!!)

    OdpowiedzUsuń