Dziś kolorowo,
sezonowo, dyniowo ;) Pomysł na ten makaron podpatrzyłam u Pyzy. Idea mi się spodobała, więc
dostosowałam do zasobów spiżarkowych i własnych upodobań i tak o to powstał ten
szybki, jesienny obiad lub kolacja. Polecam na jesienną chandrę – te kolory i smak
na pewno Wam poprawią humor!
Składniki:
- 200g średniego makaronu (ja wybrałam pantacce, ale nada się też penne, łazanki, świderki czy muszelki)
- 200g upieczonej dyni np. hokkaido (dynię pokroić w ćwiartki lub wrazie potrzeby drobniej, usunąć gniazda nasienne, spryskać oliwą, położyć na wierzch listek szałwii i kawałek tymianku, piec w 170st. ok. 15 minut lub dłużej jeśli potrzeba)
- 80g prosciutto lub podobnej szynki
- 50g parmezanu
- 100ml białego wina
- 3 łyżki pestek dyni (mi się akurat skończyły, więc użyłam słonecznik)
- 4-5 listków szałwii
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wstawić wodę na makaron, na suchej patelni podprażyć ziarna,
aż będą rumiane. Makaron dodać do gotującej się, osolonej wody, w tym czasie
przygotować sos. Dynię pokroić w kostkę, szałwię i szynkę w paski. Na tej samej
patelni rozpuścić masło z oliwą dodać szałwię. Po 1 minucie dodać dynię i
szynkę. Smażyć ok. 5 minut mieszając. Wlać wino i całość zagotować. Gdy makaron
będzie al dente, za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć go na patelnię z dynią. Do
dania powinno dostać się trochę wody z gotowania makaronu – dzięki temu nie
będzie suche. Dodać starty parmezan i wymieszać. Doprawić solą i świeżo
mielonym pieprzem.
Uwielbiam takie makaronowe dania! Pycha :-)
OdpowiedzUsuńMakaronowe dania są szybkie do zrobienia a i mogą wyglądać pięknie - jak widać na twoich zdjęciach!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na chandrę - smaki i zapachy odgonią wszystkie smuteczki .Pięknie wygląda !
OdpowiedzUsuńMniam wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńależ kolorowe danie, już się je oczami:)
OdpowiedzUsuń