czwartek, 17 października 2013

Makaron z dynią

Dziś kolorowo, sezonowo, dyniowo ;) Pomysł na ten makaron podpatrzyłam u Pyzy. Idea mi się spodobała, więc dostosowałam do zasobów spiżarkowych i własnych upodobań i tak o to powstał ten szybki, jesienny obiad lub kolacja. Polecam na jesienną chandrę – te kolory i smak na pewno Wam poprawią humor!

makaron z dynia


Składniki:
  • 200g średniego makaronu (ja wybrałam pantacce, ale nada się też penne, łazanki, świderki czy muszelki)
  • 200g upieczonej dyni np. hokkaido (dynię pokroić w ćwiartki lub  wrazie potrzeby drobniej, usunąć gniazda nasienne, spryskać oliwą, położyć na wierzch listek szałwii i kawałek tymianku, piec w 170st. ok. 15 minut lub dłużej jeśli potrzeba)
  • 80g prosciutto lub podobnej szynki
  • 50g parmezanu
  • 100ml białego wina
  • 3 łyżki pestek dyni (mi się akurat skończyły, więc użyłam słonecznik)
  • 4-5 listków szałwii
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
makaron z dynia


Sposób przygotowania:
Wstawić wodę na makaron, na suchej patelni podprażyć ziarna, aż będą rumiane. Makaron dodać do gotującej się, osolonej wody, w tym czasie przygotować sos. Dynię pokroić w kostkę, szałwię i szynkę w paski. Na tej samej patelni rozpuścić masło z oliwą dodać szałwię. Po 1 minucie dodać dynię i szynkę. Smażyć ok. 5 minut mieszając. Wlać wino i całość zagotować. Gdy makaron będzie al dente, za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć go na patelnię z dynią. Do dania powinno dostać się trochę wody z gotowania makaronu – dzięki temu nie będzie suche. Dodać starty parmezan i wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

makaron z dynia

makaron z dynia

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie makaronowe dania! Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaronowe dania są szybkie do zrobienia a i mogą wyglądać pięknie - jak widać na twoich zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie na chandrę - smaki i zapachy odgonią wszystkie smuteczki .Pięknie wygląda !

    OdpowiedzUsuń