poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierogi ze słodką kapustą (pełnoziarniste)

Pewnie każdy z Was jadł pierogi z kapustą (i grzybami), a wielu przygotuje je na nadchodzące święta. Na moim wigilijnym stole także pojawią się kapuściane pierogi - jednak ze słodkiej, nie kwaszonej kapusty. W mojej rodzinie jest to tradycyjne nadzienie, które pojawia się zawsze na stole - moje ulubione. Pierogi z takim nadzieniem są delikatne, ale "pełne" w smaku - po prostu pyszne. Może ktoś z Was skusi się w tym roku na taką nową propozycję?

Pierogi ze slodka kapusta pelnoziarniste


Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (tym razem użyłam pół na pół pełnoziarnistej i białej, ale może być sama biała)
  • ok. 1 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie jajko
  • sól
Na farsz:
  • duża główka białej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 50g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozpuścić masło i dusić cebulkę do miękkości. Gdy zacznie się złocić - zdjąć z ognia. Ugotowaną kapustę przełożyć na czystą ścierkę kuchenną lub kilka warstw gazy i bardzo dokładnie odcisnąć. Jej objętość powinna się zmniejszyć ok. 3krotnie, a kapusta powinna być dość sucha. Dodać do niej cebulkę z masłem, solidnie doprawić solą i jeszcze solidniej pieprzem. Można dodać także odrobinę majeranku, słodkiej papryki lub inne lubiane przyprawy.
Mąkę przesiać do miski, stopniowo dodawać wrzątku mieszając całość łyżką lub robotem kuchennym. Wody dodać tylko tyle ile wchłonie mąka. Dodać olej, szczyptę, ewentualnie jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w woreczek foliowy i odstawić na 30 minut do odpoczęcia.
Po tym czasie, ciasto dzielić na części, wałkować na ok 2mm, wycinać kółka, nakładać farsz i sklejać na kształt pierogów. 
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z okrasą lub sosem grzybowym.
Smacznego!

Pierogi ze slodka kapusta pelnoziarniste

14 komentarzy:

  1. musiały być pyszne! chyba skorzystam z tego przepisu na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm kocham takie pierożki;) ja zawsze mieszam, pół takiej i pół takiej kapustki:) wychodzą idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kapituluję. Wszyscy mają pierogi! Też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam słabość do pełnoziarnistych pierogów, dosłownie je uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają przepysznie - bardzo ciekawe z tą słodką kapustą - takich nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ze słodką kapustą jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne. A co do pierogów z kapustą kwaszoną i grzybami - polecam używać kapusty kiszonej, ogromna różnica jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaką mi wielką ochotę zrobiłaś na pierogi! Śliczne są :) Co ciekawe nigdy nie jadłam pierogów ze słodką kapustą, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię podczytywać, co się u innych pojawia na świątecznych stołach i... z pierogami ze słodką kapustą jeszcze się nie spotkałam. Zawsze kiszona. A przecież słodką też lubię. Do przetestowania, koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota. Aż dzisiaj chyba też pierogi ulepie jakieś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ciekawostka. Bardzo chętnie spróbuję takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. o... jeszcze z takim farszem pierożków nie jadałam... teraz, Ty mi smaka narobiłaś ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystkie składniki bardzo mi pasują:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, takich jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń