Prosty i szybki sposób na kurczaka. Drobne urozmaicenie, a duża zmiana w smaku. Kurczak przygotowany w ten sposób pozostaje bardzo soczysty, a dodatki nadają pełnego smaku i aromatu. Wystarczy gładkie puree ziemniaczane, trochę świeżych lub gotowanych warzyw i rewelacyjny obiad podany :) Nie będę przedłużać,bo do takiego dania za długo namawiać nie trzeba ;)
Składniki:
P.S. Ciężko u mnie ostatnio z regularnością... To nie tak, że mi się nie chce! Po prostu ostatnio mam sporo spraw do przemyślenia i załatwienia "na już", do tego wyjazdy, praca, dom... Sami wiecie jak to jest. Niestety poprawy nie obiecam - będę próbować, ale nie obiecam. Chwilowo mnóstwo wolnego czasu i mojej uwagi pochłaniają przygotowania ślubne :) Ten dzień coraz bliżej, a sprawy do załatwienia się nawarstwiają. Od początku wiedziałam, że organizacja wesela jest czasochłonna, ale nie sądziłam, że tak bardzo!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4-6 pomidorów suszonych z zalewy
- 1/2 sera camembert
- 3-4 łyżki musztardy (dijon lub francuskiej)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki maki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi umyć, osuszyć i oczyścić. Odkroić polędwiczki, pierś przekroić wzdłuż na pół. Mięso rozbić dość cienko na przez 2 warstwy folii spożywczej. Możecie wykorzystać też polędwiczki i zrobić z nich mniejsze roladki lub odłożyć je do innego dania. Filety oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony musztardą, położyć kawałek pomidora i podobnej wielkości kawałek camemberta. Zawinąć ciasno mięso w roladkę. Można zabezpieczyć wykałaczkami. W głębokim talerzu rozkłócić jajka z solą i pieprzem. W drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą. Roladki obtaczać w bułce, następnie w jajku i znowu w bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju roślinnym z każdej strony aż roladki nabiorą złoto-brązowego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!
P.S. Ciężko u mnie ostatnio z regularnością... To nie tak, że mi się nie chce! Po prostu ostatnio mam sporo spraw do przemyślenia i załatwienia "na już", do tego wyjazdy, praca, dom... Sami wiecie jak to jest. Niestety poprawy nie obiecam - będę próbować, ale nie obiecam. Chwilowo mnóstwo wolnego czasu i mojej uwagi pochłaniają przygotowania ślubne :) Ten dzień coraz bliżej, a sprawy do załatwienia się nawarstwiają. Od początku wiedziałam, że organizacja wesela jest czasochłonna, ale nie sądziłam, że tak bardzo!
Rewelacyjne połączenie smaków, no i wyglądają naprawdę ślicznie:)
OdpowiedzUsuńOch, jakie śliczne, wiosenne danie! Aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńApetycznie to wygląda, super farsz :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na roladki. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńSuper!!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie )
OdpowiedzUsuńPyszny obiad ! i są warzywa :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do wzięcia udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Witaj,
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego oraz naprawdę dobrych zdjęć!
Uwielbiam piec i gotować dla najbliższych i zawsze poszukuje nowych inspiracji w internecie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski. Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
smaczny domowy obiad :) czasem mi takich brakuje...
OdpowiedzUsuńbaedzo smaczne roladki :)
OdpowiedzUsuńAleż smacznie i kolorowo na tym talerzu :)
OdpowiedzUsuńWygląda poprostu bosko. Fajnie napisane i sfotografowane i z pewością skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńAleż cudo :) Jak przechowujecie jedzenie na następny dzień?
OdpowiedzUsuń