wtorek, 18 lutego 2014

Wieprzowina Wellington

Znacie sposób na przygotowanie mięsa a'la Wellington? Jeśli nie to czas to nadrobić! Do przygotowania należy użyć najlepszego kawałka mięsa - polędwicy. Zazwyczaj używa się polędwicy wołowej, jednak i wieprzowa sprawdzi się doskonale, a oszczędzi Waszą kieszeń ;)
Jeśli podacie tak przygotowane mięso na proszony obiad - na pewno zrobicie wrażenie na gościach! Nie tylko wyglądem, ale i smakiem serwowanego dania. A co najlepsze? Taka pieczeń wcale nie jest taka skomplikowana w przygotowaniu jak mogło by się wydawać.
Myślę, że już wiecie co podacie na stół przy następnej wizycie gości ;) 



Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (lepsze jest z lodówki - nie mrożone)
  • 100g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 jabłko
  • 1 opakowanie prosciutto (lub podobnej szynki)
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • jajko + 2 łyżki mleka
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, obrać i drobno posiekać razem z szalotką i 2 plastrami prosciutto. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki z cebulką i szynką. Smażyć, mieszając aż woda odparuje, a całość nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć je na tarce. Dodać do masy na patelni i ponownie odparować nadmiar wody. Jeśli masa nie jest dość zwarta można dodać 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostudzenia.
Polędwicę umyć, osuszyć i oczyścić ze wszelkich niepotrzebnych błon i przerostów tłuszczu. Przekroić wzdłuż na pół i jedną połówkę obrócić poziomo o 180 stopni, aby cieńsza końcówka jednej połówki leżała na grubszej końcówce drugiej połówki - w ten sposób wyrównamy grubość całej polędwicy. Mięso doprawić solą i pieprzem. Pomiędzy połówki rozłożyć równomiernie warstwę nadzienia pieczarkowego. Nadziane mięso posmarować z zewnątrz musztardą i owinąć ciasno plastrami szynki. 
Tak przygotowane mięso ułożyć na rozwiniętym arkuszu ciasta francuskiego. Ciasto ciasno zawinąć wokół mięsa zostawiając kilka cm na zakładkę do sklejenia, odciąć nadmiar, a brzeg przykleić jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczeń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Z nadmiaru ciast można wyciąć dekoracyjne listki, które z pomocą jajka umieszczamy na górze. Całość posmarować dokładnie jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Piec 25 - 30 minut. Po wyjęciu odstawić na ok. 10 minut, aby soki w mięsie się ustabilizowały. Kroić ostrym nożem  i podawać w towarzystwie puree ziemniaczanego lub pieczonych ziemniaków i sałaty z sosem vinegret.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Jadłam tak wołowinę, wieprzowina równiez musi być pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, Nashelly :) Trzeba spróbować z wieprzowiną

    Pozdrawiam,
    Blue Raven

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to danko:) wygląda nieziemsko i smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wygląda! Super pomysł na odświętny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, tak przygotowanej wieprzowiny. Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! Dobry kawał mięcha schowany w środku, jadłam ostatnio coś podobnego, ale w formie bułeczek.
    I sądzę, że i to by mnie zachwyciło :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko! Wygląda genialnie. I mimo, ze mega fanką wieprzowiny nie jestem ( żeby to delikatnie powiedzieć ) to taką bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaciekawił mnie Twój pomysł na wieprzowinę, na pewno wykorzystam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie;)
    tymczasem zapraszam do konkursu http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam choć nazwa obijała mi się wielokrotnie o uszy, skoro zachwalasz, muszę w końcu zrealizować taki obiad we własnym domu :)

    OdpowiedzUsuń