Dziś na Wasze życzenie przepis na domową shoarmę. Kto z Was nie lubi czasem przejść się do sieci restauracji na to pyszne mięsko? Otóż ja! Mimo, że sama potrawa jest pyszna, to niestety w knajpie najczęściej mięso jest suche, słabej jakości. Bułeczki pita, z którymi jest ono podawane jest co najmniej kilku dniowe, a sosy średnie. To nie moje klimaty.
Za to domowa shoarma... To zupełnie coś innego! Soczyste mięso w intensywnej mieszance przyprawowej. Chlebek pita świeżo wyjęty z piekarnika, znacznie zdrowsze frytki pieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Ulubione sosy - czosnkowy z dodatkiem świeżego czosnku, najprostszy sos tysiąca wysp - świeżo przygotowany i aromatyczny, pikantny sos pomidorowy. No i oczywiście przepyszna surówka Coleslaw. Taki obiad to ja rozumiem!
Składniki:
Źródło
Za to domowa shoarma... To zupełnie coś innego! Soczyste mięso w intensywnej mieszance przyprawowej. Chlebek pita świeżo wyjęty z piekarnika, znacznie zdrowsze frytki pieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Ulubione sosy - czosnkowy z dodatkiem świeżego czosnku, najprostszy sos tysiąca wysp - świeżo przygotowany i aromatyczny, pikantny sos pomidorowy. No i oczywiście przepyszna surówka Coleslaw. Taki obiad to ja rozumiem!
Składniki:
Źródło
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżeczka soli selerowej (lub 3/4 łyżeczki soli morskiej)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- olej
- ulubione mięso - ja najczęściej sięgam po polędwicę wieprzową, rzadziej po pierś z kurczaka
Na sosy:
Czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub więcej jak lubisz)
- sól, pieprz
Najprostszy sos tysiąca wysp:
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 1/2 puszki pomidorów (lub 2 pomidory obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę)
- 1 mała cebulka posiekana w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- odrobina płatków chili lub kawałek drobno posiekanej świeżej papryczki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- opcjonalnie cukier i ocet balsamiczny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy wymieszać. Jeżeli niektóre przyprawy masz w całości - najpierw utłucz je w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Do gotowej mieszanki przyprawowej dodać olej w proporcjach 1 łyżka oleju na 2 łyżki przyprawy. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso pokrojone wcześniej w grubszą kostkę. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut lub kilka godzin. Smaż na patelni do momentu, w którym mięso jest ścięte, ale wciąż soczyste (krócej dla kurczaka, dłużej dla wieprzowiny).
Sosy:
Na sos czosnkowy i tysiąca wysp wymieszać składniki, doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia. Na sos pomidorowy w małym rondelku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę na złoto. Dodać czosnek, smażyć minutę i dodać pomidory. Smażyć ok 20 minut - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.
Podawać w towarzystwie chlebków pita, domowych frytek z piekarnika, surówki colesław i sosów do maczania.
Smacznego!
kocham shoarmę:) i przyznam ci rację, nigdzie nie smakuje tak jak w domu!
OdpowiedzUsuńJa bym pochłonęła podwójną porcję tych frytek! Ale przyprawa super. Chętnie sobie taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńJejkuś jakie pyszności. Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPrzybyłam do Twojej kuchni, iście tu światowo. Uwielbiam smaki z całego świata. Piszę o nich mnóstwo artykułów poza blogiem, w którym, póki co, zajmuję mi głowę nasza polska kuchnia, bo strasznie mało jej w necie... Kto wie, może kiedyś Włoch z Neapolu, będzie dumnie zawijał pierożki nie w kwadraty, ale tak po polsku - w półksiężyce. Zgadzam się z Tobą, że domowa shoarma to po prostu uczta...
Pozdrawiam
Uwielbiam takie domowe mieszanki. No i oczywiście wpisuję się w poczet obserwatorów bloga. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWow ale uczta:-) Wszystko wyglada bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDomowe shoarma - pychota! Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńWspaniała uczta, to są moje klimaty. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam shoarme, a taki domowy zestaw musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńdo zakładek! już czuję ten smak... :)
OdpowiedzUsuńW mieszance przypraw brakuje kardamonu.
OdpowiedzUsuńPodam skladniki do Shoarma spisane z orginalego opakowania od turka z Holandii: kminek, papryka, kurkuma, pieprz, galka muszkatolowa,nasiona kopru,goździki, imbir,koziradka,pieprz angielski,chilli,36% sol,mąka ryżowa,glukoza(cukier),(opcja seler)
OdpowiedzUsuńDo Tureckich dań idealnie pasuje pieprz cayenne. Znałem jednego turka i przepis na shoarme jest bardzo podobny do tego podanego przez Adama Maciejskiego. Niewielu zdaje sobie sprawę, że głównie za smak tej potrawy odpowiada placek oraz przyprawy użyte do doprawienia mięsa. Kminek, oregano i imbir to główne z nich.
OdpowiedzUsuń