Macie czasem więcej czasu, żeby zrobić śniadanie, ochotę na
coś specjalnego, ale zupełny brak pomysłu, co by to mogło być? Ja też ;)
Ostatnio w takiej sytuacji po prostu wykorzystałam zasoby
lodówkowe i standardowe, wszystkim znane jajko sadzone podałam w nieco innym
towarzystwie.
Śniadanie było pyszne :) Rozpływające się żółtko mieszało
się z sosem i pokrywało świeże warzywa, boczek dodawał intensywności, a pita
tworzyła pyszną i wygodną kieszeń na wszystko.
Składniki (na 1 pitę):
- 1 chlebek pita (najlepiej domowa, ale może być kupna)
- 1 jajko
- 1 plasterek boczku
- 1 liść sałaty lodowej lub masłowej lub innej (nada się także rukola czy roszponka, a nawet szpinak)
- 1 plaster pomidora
Na sos:
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zacząć od sosu. Pokrojoną cebulę przełożyć na sitko i
sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu jej smak stanie się łagodniejszy, ale wciąż
pozostanie chrupka. Ogórka pokroić w drobniutką kostkę. W miseczce wymieszać
majonez, ogórka i cebulę. Dodać jogurtu, tak aby osiągnąć pożądaną
konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pitę włożyć na 2-3 minuty do tostera lub nagrzanego
piekarnika. Na suchej patelni podsmażyć przekrojony na pół plaster boczku.
Sałatę lodową pokroić w paski, pozostałe gatunki sałat można zostawić w całych
liściach. Gdy boczek się zrumieni, ściągnąć go z patelni i ostrożnie wbić na
nią jajko - uważając, aby żółtko pozostało nieuszkodzone. Pitę wyjąć, gdy
odrobinę ostygnie przekroić tworząc kieszonkę. Posmarować cienko sosem, włożyć
sałatę, pomidora, boczek. Gdy w jajku zetnie się białko, a żółtko pozostanie
płynne delikatnie przełożyć je z patelni do wnętrza pity. Dodać jeszcze trochę sosu
i podawać od razu, na ciepło.
Smacznego!
Same ulubione składniki ;) Pychota !
OdpowiedzUsuńPomysł pierwsza klasa... lubię takie smaki i lubię rozlewające się żółtko. Zwlaszcza jak lodówka wypełniona wiejskimi jajkami od znajomych :)
OdpowiedzUsuńFajne i solidne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńśniadanie zawsze i wypieszczone! Jajka uwielbiam w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnego gotowania. W tym miesiącu tematem są jesienne zupy
Pozdrawiam!
Bardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł na śniadanie!
OdpowiedzUsuńChciałabym żeby mi ktoś takie śniadania serwował. Wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na leniwe śniadanko, a to wyciekające żółtko wygląda obłędnie :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapiera dech to wypływające jajeczko .Super !
OdpowiedzUsuń